Профілактика ботулізму


Через військову агресію росії проти України багато людей опинилися в умовах обмеженого доступу до питної води та якісної їжі. За таких обставин виникає загроза здоров’ю та навіть життю людини через харчові отруєння, викликані вживанням неякісних, зіпсованих або брудних продуктів. 

Особливу небезпеку становить гостре токсико-інфекційне захворювання — ботулізм.

        Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Токсин клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню, та за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продукту харчування.

Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м‘ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином  виникають від вживання консервованих грибів.

        Основною причиною ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму: зіпсовані домашні консерви з м’яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені; в’ялені та копчені продукти домашнього приготування. Також реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. 

     Захворювання розвивається доволі швидко: із моменту вживання забрудненої токсином страви до появи перших ознак недуги проходить від двох годин до 5-10 діб. Успіх в одужанні залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботуліністичного анатоксину (сироватки, імуноглобуліну).

       Симптоми ботулізму з’являються поступово, без різких підйомів температури, що не дає змоги відразу встановити серйозність захворювання. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму («сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлади ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Симптоми ураження нервової системи тривають кілька днів і супроводжуються загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках у пацієнтів виникає відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність через параліч дихальних м’язів, що є основною причиною смерті при ботулізмі. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

                                   Симптоми ботулізму:

– короткочасні ознаки ураження шлунково-кишкової системи (біль у животі, нудота, блювання, послаблення випорожнень), потім розвивається стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

–  сильно виражена сухість у роті;

–  порушення зору – опущення повік, диплопія (двоєння в очах);

– парез мімічної мускулатури (зниження здатності контролювати м’язи обличчя);

– порушення голосу  – голос стає тихим, гугнявим або пропадає;

– підвищена стомлюваність, м’язова слабкість чи запаморочення;

У разі наявності вищезазначених симптомів

негайно зверніться до лікаря!

     Рекомендації щодо запобігання захворювання на ботулізм:

  • Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  • Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.
  • Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
  • Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  • Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5–25 хвилин, в залежності від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

Ретельно дотримуйтесь технології домашнього консервування та виконання санітарно-гігієнічних вимог.

Краматорське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області