Краматорське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує, що останнім часом почастішали випадки захворювання на сальмонельоз серед мешканців Краматорської громади.
При епідеміологічному обстеженні вогнищ сальмонельозу, провідним фактором передачі є курячі напівфабрикати, переважно придбані у роздрібних об’єктах торгівлі харчовими продуктами.
Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Сальмонела вражає шлунково кишковий тракт, іноді може протікати з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм.
Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць.
Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в стаціонарі, дитячому садку. Найчастіше зараження людини відбувається через продукти харчування – м’ясо птахів, тварин, риби, готових страв, продуктів, які термічно необроблені – салати, фрукти, кондитерська продукція.
Особливо небезпечне зараження для дітей віком до одного року, оскільки це може призводити до тяжких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. Сальмонельоз дуже небезпечний тим, що він має здатність викликати спалахи (групові масові захворювання)
Ретельно мити руки, прийшовши додому, а також перед вживанням їжі, після відвідування туалету – це найважливіші правила, знайомі з дитинства, та для профілактики сальмонельозу чи інших кишкових інфекцій є найдієвішими.
Продукти, які швидкопсуються (ковбаси, м’ясо, молочні продукти, кондитерські вироби та ін.) зберігайте в холодильнику. Сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник та зберігати окремо від інших продуктів, розморожувати їх слід в холодильнику.
Під час кулінарної обробки продуктів необхідно забезпечити роздільне зберігання сировини та готової продукції, а також використання окремого кухонного інвентарю – ножів, дощок.
Суворо дотримуйтесь правил технології приготування страв: м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками, сирі яйця прожарювати з обох сторін або варити їх. Перед використанням сирих яєць необхідно попередньо провести їх ретельну обробку водою з содою, особливо перед приготуванням кондитерських кремів. Не використовуйте сирі яйця для введення їх в готові страви чи для приготування соусів для заправки страв.
Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються .
Необхідно дотримуватися чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи та не допускати появи комах у приміщеннях, де відбувається приготування їжі.
Уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
У разі появи будь-яких клінічних проявів хвороби, негайно звертайтесь за медичною допомогою до лікаря, не нехтуйте своїм здоров’ям.
І пам’ятайте, хворобу легше попередити аніж лікувати.
Будьте здорові!