У 2021 році в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, захворіли 43 людини. Шість осіб померли. За весь 2020 рік в державі захворіло 65 осіб, 4 випадки стали летальними. В поточному році в Донецькій області в тому числі в місті Краматорську випадки ботулізму не реєструвались.
Причиною отруєнь в Україні стало вживання в’яленої, соленої, копченої, сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках та м’ясних консервів домашнього приготування. Одним з засобів, що зберігають харчові продукти, є консервування як промислове, так і домашнє, приваблююче своєю низькою вартістю та приготуванням продуктів за своїм смаком. Все це, а також можливість зберегти та використати дари садів і городів, м’ясо вирощених тварин та птахів, рибу власного вилову, зібрані гриби і лісні ягоди пояснює прагнення населення покращити по своєму розсуду якість і асортимент харчування шляхом власних заготовок на дальший час про запас.
Поряд з позитивними сторонами консервування, значно збільшується ризик харчових токсикоінфекцій і в, першу чергу, ботулізму. Ботулізм виникає головним чином після вживання: в 48% випадків – риби домашнього приготування, риби в’ялена, копченої, в 30% – це консервовані (мариновані) гриби, в 10,8% – окорока і сало, в 11,2% – м’ясні, рибні консерви.
Клостридії ботулізму – збудники захворювання, являються природними мешканцями кишківника диких і домашніх тварин, риб, птахів, черв’яків. З екскрементами тварин попадають в грунт, де роками зберігають свою життєздатність у вигляді спор. Крім того, збудники ботулізму зустрічаються в воді водоймищ, пилу, покидьках, що гниють, на овочах, фруктах, ягодах, грибах.
М’ясо і риба можуть забруднюватись при переробці сировини чи при забрудненні грунтом під час транспортування і зберігання продуктів, а овочі, зелень, гриби, ягоди, фрукти при обсеміненні спорами, що знаходяться в грунті.
Велика кількість випадків ботулізму виникає при вживанні в їжу консервованих або копчених продуктів домашнього приготування, при неякісному митті та очищенні сировини для консервування, недотриманні температури і терміну теплової обробки, недостатньої кислотності та інше.
Основні симптоми захворювання: головокружіння, нудота, блювання, погіршення зору, поява «сітки» або «мошок» перед очима, сухість в роті, порушення рухливості язика, відчуття грудочки в горлі, порушення вимовлення слів і ковтання, дихальні розлади, задишка, неможливість вдихнути на повні груди, аж до зупинки дихання, затримка сечовипускання, запор і т.і. На 2-3 тижні хвороби можливий розвиток міокардиту.
Діагностика захворювання часто несвоєчасна з-за малої настороженості лікарів, а лікування дороге, специфічними протиботуліністичними сироватками, які не завжди є в наявності.
Для профілактики ботулизму необхідно дотримуватись наступних умов:
– Після вилова рибу необхідно терміново выпотрошити, видалити зябри, промити протічною водою та зберігати в холоді.
– Не купуйте рибу в’ялену, копчену, гриби мариновані у приватних осіб;
– При закупівлі рибопродуктів в торгівельній мережі, вимагайте документи, що засвідчують їх якість;
– Не консервуйте в домашніх умовах з герметичним закупорюванням м’ясо, рибу, гриби;
– Овочі та фрукти перед консервуванням необхідно ретельно промити, видалити лежалі і зіпсовані елементи.
– Огірки, зелений горошок, цвітну капусту ті інші овочі, що не містять кислоти, консервувати з додаванням оцтової чи лимонної кислот.
– Якщо в домашніх умовах готуються окорока, необхідно витримувати заходи застереження: туша не повинна бути забруднена частками грунту, перегною, а при розподілянні – вмістом кишківника.
– Виготовлення ковбас потребує ретельного очищення кишківника, що використовується в якості оболонки.
– Не пробувати і не вживати консерви з ознаками псування – бомбаж, зміна запаху або кольору.
– Не займайтесь самолікуванням. При перших симптомах захворювання звертайтесь до лікаря.
Завідувачка відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Краматорської міської філії ДУ«ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» Надія Жолудь