Ботулізм: що треба знати

14.07.2021, 13:51, 34,

У 2021 році  в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, захворіли 43 людини. Шість осіб померли. За весь 2020 рік в державі захворіло 65 осіб, 4 випадки стали летальними. В поточному році в Донецькій області в тому числі в місті Краматорську випадки ботулізму не реєструвались.

Причиною отруєнь в Україні стало вживання в’яленої, соленої, копченої, сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках та м’ясних консервів домашнього приготування. Одним з засобів, що зберігають харчові продукти, є консервування як промислове, так і домашнє, приваблююче своєю низькою вартістю та приготуванням  продуктів за  своїм смаком. Все це, а також можливість зберегти та використати дари садів і городів, м’ясо вирощених тварин та  птахів, рибу власного  вилову, зібрані гриби і лісні ягоди  пояснює прагнення населення покращити по своєму розсуду якість і асортимент харчування шляхом власних  заготовок на дальший час про запас.

Поряд з  позитивними  сторонами  консервування, значно збільшується ризик харчових токсикоінфекцій  і в, першу чергу,  ботулізму. Ботулізм виникає головним чином після вживання:   в 48% випадків – риби домашнього приготування,  риби в’ялена, копченої, в 30% – це консервовані (мариновані) гриби, в 10,8% – окорока і сало, в 11,2% – м’ясні, рибні  консерви.

Клостридії ботулізму – збудники захворювання, являються природними мешканцями  кишківника диких і домашніх тварин,  риб, птахів, черв’яків. З екскрементами тварин попадають в грунт, де роками зберігають свою життєздатність у вигляді спор. Крім того, збудники ботулізму зустрічаються в воді водоймищ, пилу, покидьках, що гниють, на овочах, фруктах, ягодах, грибах.

М’ясо і риба можуть забруднюватись при переробці сировини  чи  при забрудненні грунтом  під час   транспортування і зберігання продуктів, а овочі, зелень, гриби, ягоди, фрукти при обсеміненні спорами, що знаходяться в грунті.

 Велика кількість випадків ботулізму виникає при вживанні в їжу консервованих  або  копчених продуктів домашнього приготування, при неякісному митті та очищенні сировини для   консервування, недотриманні  температури і терміну теплової обробки, недостатньої кислотності та інше.

Основні симптоми  захворювання:  головокружіння,  нудота,   блювання, погіршення зору,   поява «сітки» або  «мошок» перед очима, сухість в роті, порушення рухливості  язика, відчуття грудочки в горлі, порушення вимовлення слів і ковтання, дихальні розлади, задишка, неможливість вдихнути на повні груди, аж до зупинки дихання, затримка  сечовипускання,  запор і т.і. На 2-3  тижні хвороби  можливий  розвиток міокардиту.

Діагностика захворювання часто несвоєчасна з-за малої настороженості лікарів, а лікування дороге, специфічними протиботуліністичними сироватками, які не завжди є в наявності.

Для профілактики ботулизму необхідно дотримуватись наступних умов:

 – Після вилова рибу необхідно терміново выпотрошити, видалити зябри, промити протічною водою та зберігати  в холоді.

 –  Не купуйте рибу в’ялену, копчену, гриби мариновані у приватних осіб;

 – При закупівлі рибопродуктів в торгівельній  мережі, вимагайте документи, що засвідчують їх якість;

 –  Не консервуйте в домашніх умовах з герметичним закупорюванням м’ясо, рибу, гриби; 

 –  Овочі та фрукти перед консервуванням необхідно ретельно промити, видалити лежалі і зіпсовані  елементи.

– Огірки, зелений горошок, цвітну капусту ті інші  овочі, що не містять кислоти, консервувати з додаванням оцтової чи  лимонної кислот.

– Якщо в домашніх умовах готуються окорока, необхідно витримувати заходи застереження: туша не повинна бути забруднена частками грунту, перегною, а при розподілянні – вмістом  кишківника.

– Виготовлення ковбас потребує  ретельного очищення  кишківника, що використовується в якості оболонки.

– Не пробувати і не вживати консерви з ознаками псування – бомбаж, зміна запаху або кольору.

– Не займайтесь самолікуванням. При перших симптомах захворювання звертайтесь до лікаря.

Завідувачка відділення організації санітарно-гігієнічних  досліджень Краматорської міської філії ДУ«ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» Надія Жолудь