В Україні вшановують жертв трагедій у Бабиному Яру


19 вересня 1941 року нацистські війська увійшли до Києва, а вже наступного дня в Бабиному Яру почали розстрілювати людей, серед них були євреї і роми, військовополонені, кияни і не тільки. Людей звинувачували у надуманих злочинах та приговорювали до страти без надії на справедливий суд. Загалом на цьому «конвеєрі смерті» лише у Бабиному Яру упродовж 1941-1943 років загинуло близько 100 тисяч осіб.

Пік розстрілів припав на 29-30 вересня 1941 року – у той день посібниками нацистської каральної машини було знищено близько 34 тисяч євреїв – мешканців Києва. Ця трагедія стала символом «Голокосту від куль», однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни.

Ця рана незагоєна і досі, пам’ять про неї житиме у віках. Головне завдання людства – зробити усе можливе, аби такі трагедії ніколи не повторювались. Пам’ять про Голокост і Бабин Яр це також вшанування рятівників – Праведників народів світу. Це почесне звання присуджують з 1963 року людям, які в роки нацистської окупації рятували євреїв від переслідувань та загибелі. Україна посідає 4 місце за кількістю Праведників народів світу серед країн, в яких встановлено факти порятунку євреїв. Станом на 1 січня 2021 року  відомо імена 2673 Праведників з України.

Пам’ятаємо та разом з усім світом вшановуємо жертв гітлерівців у Бабиному Яру.

До 80-х роковин початку розстрілів у Бабиному Яру, Український інститут національної пам’яті спільно зі студією «Диваки Продакшн» презентує соціальний ролик із циклу «Події епохи». У ролику наголошується на важливості збереження історичної пам’яті з покоління до покоління.