Щодо здійснення продажу фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі


Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог. Такими способами можуть бути:

1. Реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника.

2. Фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні або їх відпуск безпосередньо в торговельному залі через продавця, за умови:
– наявності у продавця особистої медичної книжки;
– використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички); – пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери, тощо);
– дотримання продавцем рекомендованої дистанції з покупцем;
– забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торговельному залі.

3. Реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельному залі, за умови:
– забезпечення доступу до місця торговельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);
– забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);
– забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери, тощо);
– забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельному залі.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням.