Роз’яснення щодо державної реєстрації потужності для суб’єктів господарювання, що здійснюють виробництво, транспортування, зберігання, або продаж харчових продуктів та сировини


Краматорське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області доводить до відома, що суб’єкти господарювання які впровадять діяльність у сфері виробництва та обігу харчових продуктів, згідно статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», від 23 грудня 1997 року № 771/97- ВР зі змінами зобов’язані зареєструвати потужності.

 В Офіційному віснику України 08.04.2016 року опублікований наказ Мінагрополітики від 10 лютого 2016 р. № 39 “Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам”, зареєстрований в Мін’юсті 12 березня 2016 року за № 382/28512 та розпочато процес державної реєстрації потужностей.

Підлягають реєстрації потужності які не потребують отримання експлуатаційного дозволу:

1. Оператори ринку, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажею харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10° C, залишаючись придатними для споживання людиною.

 2. Заклади громадського харчування (ресторани, бари, кафе, піцерія тощо).

 3. Потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження;

4. Заклади роздрібної торгівлі, обсяги продажів окремих харчових продуктів якими не перевищують обсягів, затверджених відповідною постановою Кабінету Міністрів України з урахуванням кращих міжнародних та європейських практик, а також документів відповідних міжнародних організацій. У разі відсутності зазначеної постанови ця норма поширюється на всі заклади роздрібної торгівлі.

Державну реєстрацію потужностей проводить Краматорське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області за адресою: м. Краматорськ, вул. Шадринська, 33, тел. (0626) 44-45-79 на безоплатній основі.

Необхідно надати заяву до Краматорського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області не пізніше 10 календарних днів до початку роботи потужностей, та на об’єкти які вже працюють, заява пишеться на ім’я начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області Тузова О.В., за формою яка додається, до заяви додати найменування, ідентифікаційний код згідно Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадським формувань, місцезнаходження або прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків та асортиментний перелік харчових продуктів, виробництва та/або обіг яких планується здійснювати, вид оператора ринку за класифікацією суб’єктів господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб’єкт мікро-, малого-, середнього або великого підприємництва).

 Потужностям у реєстрі присвоюється особистий реєстраційний номер, протягом 15 днів після отримання заяви оператора ринку.

Згідно ст. 23 експлуатаційний дозвіл отримується на потужності, на яких впровадять діяльність пов’язану з виробництвом, та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, окрім діяльності яка пов’язана з первинним виробництвом та/або транспортування, та/або з зберіганням, та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10° C, залишаючись придатними для споживання людиною.

Отримання експлуатаційного дозволу являється адміністративною послугою, та здійснюється через ЦНАП Краматорської міської ради.

Харчовий продукт – це речовина або продукт (не перероблений,частково перероблений або перероблений), призначений для споживання людиною. До харчових продуктів належать напої (в тому числі питна вода), жувальна гумка та будь яка інша речовина, що спеціально включена до харчового продукту під час виробництва, підготовки або обробки.

Тобто всі потужності,об’єкти (магазини, супермаркети, кафе, бари, ресторани, аптеки та інші) де проводиться реалізація харчових продуктів тому разі вода питна, напої, алкогольні та слабоалкогольні напої, жувальна гумка, харчовий продукт для спеціальних медичних цілей, для дитячого харчування, харчовий продукт для контролю ваги та інші підлягають державній реєстрації.

Згідно  п.2 ст 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», від 23 грудня 1997 року № 771/97- ВР за використання незареєстрованих потужностей передбачені штрафи на юридичних осіб у розмірі від 23 до 30 мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців у розмірі від 8 до 15 мінімальних заробітних плат;

п.3 за відсутність експлуатаційного дозволу передбачені штрафи на юридичних осіб у розмірі від 30 до 38 мінімальних зарплат, на фізичних осіб-підприємців від 23 до 30 мінімальних заробітних плат.

Краматорське управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Донецькій області