Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь


Поради з недопущення гострих кішкових інфекцій та харчових отруєнь

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» пропонує мешканцям населених пунктів Донеччини під час активних бойових дій в регіоні:

  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з джерел з невідомою якістю води, а також річок, озер. Для пиття і приготування їжі необхідно використовувати воду тільки з перевірених джерел водопостачання.
  • НЕ вживати продукти і напої з простроченими термінами споживання або при найменшій підозрі щодо їх якості та безпеки.
  • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • НЕ купатися в забруднених водоймах.

Особливу увагу необхідно приділяти якості і безпеці харчових продуктів, дотриманню правил особистої гігієни:

  • На випадок відсутності подачі в домівки питної води, бажано заздалегідь зробити її запас, дізнатися про доступ до альтернативних джерел водопостачання в населеному пункті (колодязі, бювети, свердловини, пункти розливу тощо).
  • При відсутності доступу до якісної питної води, використовуйте для вживання бутильовану воду або воду після кип’ятіння, при неможливості цього – придбайте та використовуйте засоби для дезінфекції води в домашніх умовах (активований вугль, марганцівку, спеціальні пігулки тощо).
  • Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони повинні зберігатися на холоді не більше 2 годин та піддаватись вторинній термічній обробці.
  • Не виготовляйте у непристосованих умовах багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки та мають обмежений строк придатності (паштети, м’ясні салати, окрошка тощо).
  • Перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету необхідно завжди ретельно мити руки з милом (при неможливості – використовуйте антисептики для рук, вологі дезінфікуючі серветки).

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання правил гігієни дозволить уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями!