Основні правила профілактики сальмонельозу


Сальмонельоз – гостра інфекційна хвороба, що викликається бактеріями роду Salmonella, які потрапляють в організм людини переважно з харчовими продуктами тваринного походження, характеризується різноманітними клінічними проявами від безсимптомного носійства до тяжких септичних форм.

Сальмонели можуть зберігати життєздатність у воді до 5 місяців, у ґрунті до півтора року, у м’ясі до півроку, у пташиних тушках до року і більше. При зберіганні понад 30 днів курячих яєць у холодильнику бактерія здатна проникати через цільну шкаралупу в яйце та активно розмножуватися усередині жовтка. Близько 20 днів зберігаються у молоці, місяць у кефірі та чотири – у вершковому маслі. У сирі сальмонела може залишатися в живому вигляді до року, 3-9 місяців у яєчному порошку та 17-24 дні на шкаралупі яєць.

Основні правила профілактики сальмонельозу

• Суворо дотримуватись правил особистої гігієни. Навчати гігієнічним навичкам своїх дітей.

Ретельно мити руки з милом (особливо після відвідування вбиральні та перед їдою).

• Не купувати м’ясо, м’ясні вироби, птицю, яйця, сир, молоко, сметану, вершкове масло у місцях несанкціонованої торгівлі.

• Купуючи яйця, звертайте увагу на дату сортування. Допустимий термін реалізації – 25 днів.

• Дотримуватись термінів і температури зберігання харчових продуктів.

• Дотримуватись правил приготування їжі (використання обробних дошок та ножів окремо для сирої та готової продукції, обробка сирого яйця перед приготуванням теплим мильно-содовим розчином протягом 5 хвилин; варіння яйця протягом 10 хвилин з моменту закипання; варити птицю не менше  40 хвилин, м’ясо – не менше 2 годин.

• Купуючи продукти на ринку або в магазині, слід звертати увагу на дотримання товарного сусідства продуктів. Сира та готова продукція обов’язково має знаходитися на окремих вітринах та продаватися різними людьми.

• Регулярно мити холодильник, ретельно очищати комірки для зберігання яєць.

• Ретельно мити і ошпарювати окропом кухонне начиння.

Не знімайте пробу з сирого м’ясного фаршу.

• Не пити сирого молока.

• Добре промивати під проточною, а потім кип’яченою водою фрукти, зелень та овочі. Оптимально – ошпарювати окропом.

• У процесі приготування їжі мити руки після оброблення сирого м’яса, риби, птиці, контакту із сирими яйцями.

• Захищати салати, вінегрети та інші холодні страви від забруднення руками в процесі їх приготування, не допускати зберігання салатів у заправленому вигляді більше 3-х годин.

Пам’ятайте: вакцин для профілактики сальмонельозу в людини немає.

Бережіть здоров’я, обережно підходьте до харчування та ретельно стежте за гігієною!

Підготовлено ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»