На сьогоднішній день якість питної води відповідає усім нормативним показникам. Запах питної води відповідає гранично допустимому рівню “Гігієнічних вимог до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН 2.2.4-171-10).
Лабораторiя КВП «Краматорський Водоканал» постійно контролює воду поверхневого джерела каналу Сіверський Донець-Донбас, що надходить на міську фільтрувальну станцію. У ході дослідження води поверхневого джерела продовжує спостерігатись посилення запаху. На фільтрувальній станції вода знезаражується та очищається. Вода, що надходить на водоочисні споруди, на всіх етапах очищення, перед подачею в розподільну мережу та в розподільній мережі до внутрішньобудинкового розведення безперервно контролюється за хімічними, мікробіологічними та паразитологічними показниками відповідно до діючих санітарних норм «ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”
Детальні показники якості питної води, що подається споживачам з фільтрувальної станції наведено у таблиці:
№ п/п | Перелік показників | Одиниці виміру | Фактичні значення | Норматив для питної води |
1.Органолептичні показники : | ||||
1 |
Каламутність |
Н.О.К./дм3 |
≤ 1,0 |
≤ 1,0 (3,5 )1 |
2 |
Забарвленість |
градуси |
8,8 |
≤ 20 (35)1 |
3 |
Запах при 20°С 60°С |
бали |
2 2 |
≤ 2 |
4 |
Смак та присмак |
бали |
2 |
≤ 2 |
2.Фізико-хімічні показники: | ||||
2.1 неорганічні компоненти: | ||||
5 |
Водневий показник |
од. рН |
7,42 |
6,5-8,5 |
6 |
Загальна жорсткість |
ммоль/дм3 |
6,5 |
≤ 7,0 (10,0)1 |
7 |
Залізо загальне |
мг/дм3 |
0,11 |
≤ 0,2 |
8 |
Сухий залишок |
мг/дм3 |
656 |
≤ 1000 |
9 |
Хлориди |
мг/дм3 |
81 |
≤ 250 |
10 |
Хлор залишковий вільний |
мг/дм3 |
0,35 |
≤ 0,5 |
3.Санітарно-токсикологічні показники: | ||||
3.1 неорганічні компоненти: | ||||
11 |
Алюміній |
мг/дм3 |
0,11 |
≤ 0,2 (0,5 )2 |
12 |
Амоній |
мг/дм3 |
< 0,05 |
≤ 0,5 (2,6)1 |
13 |
Нітрити |
мг/дм3 |
< 0,003 |
≤ 0,5 |
14 |
Нітрати |
мг/дм3 |
≤ 50,0 | |
3.2 органічні компоненти: | ||||
15 |
Хлороформ |
мг/дм3 |
0,023 |
≤ 0,06 |
3.3 інтегральний показник: | ||||
16 |
Перманганатна окиснюваність |
мг/дм3 |
4,84
|
≤ 5,0 |
4. Мікробіологічні показники: | ||||
17 |
Загальні коліформи |
КУО/100 см3 |
не виявлені |
відсутність |
18 |
Загальне мікробне число при t 37° С |
КУО/см3 |
1 |
≤ 50 |
19 |
Е.Соli |
КУО/100см3 |
не виявлені |
відсутність |
20 |
Энтерококи |
КУО/100см3 |
не виявлені |
відсутність |