Інформація щодо профілактики дизентерії


Дизентерія – гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт, збудником якого є бактерія, яка передається фекально-оральним шляхом. Іншими словами, в організм людини збудник потрапляє через брудні руки, при споживанні немитих овочів та фруктів, через воду і предмети, якими користувався хворий.

Дизентерія може протікати як у вигляді поодиноких випадків, та і цілих спалахів, при цьому вражаючи велику кількість людей. Резервуаром і джерелом збудника інфекції є людина – хворий або безсимптомний носій. Збудники виділяються з організму хворої людини – починаючи з перших днів. Заразність зберігається протягом 7-10 днів. Хвороба виражено сезонна, з піком захворюваності в серпні-вересні.

Як проявляється хвороба?

  • Симптоми дизентерії розвиваються через декілька годин (і до 7 днів) після інфікування;
  • У хворого раптово підвищується температура тіла (до 39 градусів);
  • Розвивається слабкість, з’являються болі в ділянці живота;
  • Діарея (з появою крові в калі), нудота;

Яких правил потрібно дотримуватись для профілактики дизентерії:

  • Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
  • Не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях;
  • Не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
  • Для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання;
  • Ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, перед споживанням дітьми – овочі і фрукти облийте кип’ятком;
  • При виявлені симптомів хвороби не займайтесь самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.

І пам’ятайте, хворобу легше попередити аніж лікувати.

Будьте здорові!