Інформація щодо діяльності суб’єктів господарювання на період карантину у зв’язку з поширенням COVID-19


До уваги суб’єктів господарювання

Краматорської територіальної громади!

Діяльність суб’єктів господарювання на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) повинна здійснюватися відповідно до санітарних вимог та з урахуванням рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації.

Так  Постановою Кабінету Міністрів від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами) визначено, що при  помаранчевому рівні епідемічної небезпеки суб’єктам господарювання забороняється:

– проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів (у тому числі в розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування) за участю більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) або наповненістю залів понад дві третини місць. (Зазначені обмеження не застосовуються за умови наявності в усіх учасників та організаторів заходу негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту, яке проведене не більше як за 72 години до здійснення заходу, або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації);

– приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури з наповненістю кінозалів або залів більше ніж дві третини місць (розміщення здійснюється з дотриманням заповнення двох рядів відвідувачами і одним порожнім рядом) або понад 50 відсотків місць (розміщення здійснюється з дотриманням шахового порядку, зокрема для груп із двох осіб) у кожному окремому кінозалі або залі;

– розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 1,5 метри за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років);

– діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 10 кв. метрів загальної площі приміщення, басейнів Ї більше ніж чотири особи на одній доріжці для індивідуальних занять або шість осіб для спортивно-тренувальних груп.

«Помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки є попереджувальним рівнем, який свідчить про ускладнення епідемічної ситуації в регіоні, що може призвести до запровадження посилених обмежувальних протиепідемічних заходів.

Суб’єктам господарювання потрібно забезпечити недопущення перебування на робочому місці працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання, підвищеної температури тіла.

У зв’язку з чим, перед початком роботи проводиться температурний скринінг усім працівникам.

Особи, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2° С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов’язків.

При проведенні вимірювання температури тіла контактним методом, забезпечується обов’язкова дезінфекція виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.

На вході до закладу, на робочому місці працівників або поруч з місцем видачі замовлень організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої  речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етілових спиртів. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (наклейка, банер, тощо).

Допуск відвідувачів та перебування в приміщенні дозволяється тільки в респіраторі або захисній масці, так щоб були покриті ніс та підборіддя, про що на вході встановлюється відповідна інформація.

Робота працівників безумовно здійснюється в засобах індивідуального захисту (ЗІЗ) та одноразових рукавичках.

Після кожного зняття (ЗІЗ) та одноразових рукавичокпрацівник повинен ретельно помити руки з милом та обробити їх антисептичним засобом.

Використані ЗІЗ, одноразові рукавички та паперові серветки (рушники) збираються в окремі контейнери (урни) з кришками, які мають вкладиші з поліетиленових пакетів та відповідне маркування.

Суб’єкти господарювання повинні забезпечити:

  • постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників, використання багаторазових рушників заборонено;
  • протягом робочого дня (не рідше ніж кожні 2 години),перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни проводити вологе прибирання з дезінфекцієювиробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столи тощо);
  • утилізацію використаних ЗІЗ, одноразових рукавичок, паперових серветок;
  • обмежити скупчення працівників в закритих приміщеннях

Працівники повинні:

  • регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
  • утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;
  • самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.