Дикорослі гриби небезпечні


Дикорослі гриби небезпечні

Почався масовий збір грибів. В цьому році їх виросла вражаюча кількість.

За 8 місяців поточного року в Україні зареєстровано 26 випадків отруєння грибами з 39 постраждалими, у тому числі 9 дітей. Померли 4 постраждалих, з них 2 дитини.

В жовтні поточного року в Україні зареєстровано 28 випадків отруєнь грибами з 35 постраждалими, у тому числі 8 дітей. Помер один дорослий і одна дитина.

В Донецькій області протягом 8 місяців 2022 року не реєструвалися випадки отруєнь грибами, один випадок зареєстровано у жовтні у дитини 10 років,  який закінчився летально.

Серед відомих фахівцям отруйних і неїстівних грибів на території України найчастіше з’являються бліді поганки, мухомори, сатанинський гриб, іноцибе, ентолома отруйна, несправжні опеньки, жовчний гриб, отруйні паутинники. За даними Міністерства охорони здоров’я України, щорічно найбільше смертельних випадків отруєння грибами відбувається через вживання в їжу блідих поганок, які схожі на їстівні дикорослі гриби печериці, гриби-парасольки, сироїжки.

В лісах, посадках України росте близько 200 видів їстівних грибів, придатних для   сушіння, засолювання, маринування і смаження. Із-за великого вмісту в них білків гриби називають рослинним  м’ясом. Найбільша кількість білків міститься в білих грибах, підберезовиках, підосиновиках. Багато в грибах мінеральних речовин, ферментів, є в них і лецитин, що сприяє нормалізації обміну жирів в організмі. Однак, народна мудрість наголошує: «Всякий гриб в руки беруть, та не всякий в кошик кладуть».

В зв’язку з інтенсивним розвитком  промисловості, транспорту, хімізацією сільського господарства, воєнними діями, збільшилось попадання в довкілля ксенобіотиків  (або токсикантів антропогенного походження), що утримують :

1) токсичні речовини (солі важких металів, токсичні неметали, ядохімікати);

2) радіоактивні речовини.

Це призводить до забруднення останніми атмосферного повітря, води, грунту, а також грибів на значній території. В умовах погіршення екології, наявність в грибах вищевказаних токсичних речовин, визивають отруєння їстівними грибами і викликають особливу проблему.

Гриби володіють здатністю до накопичування токсичних елементів, небезпечних для здоров’я людини. Особливу небезпеку виявляє тенденція їстівних грибів до накопичування важких металів в районах викидів шкідливих забруднюючих речовин   промисловими підприємствами, залізничним та автотранспортом.

При вживанні в їжу такі гриби можуть визвати отруєння. Крім того, можливе накопичення токсичних речовин в організмі людини з проявленням змін обмінних процесів  через декілька років, або, навіть, в наступних поколіннях ( захворювання печінки, нирок, вегетативної нервової системи  та ін.)

Залишається  проблемою отруєння грибами, коли ядовиті гриби помилково вживають як  їстівні.

Також можуть виникнути отруєння при неправильній або недостатній обробці грибів перед їх вживанням.

Для попередження отруєнь грибами необхідно:

  • збирати тільки ті гриби, про які ви знаєте, що вони їстівні;
  • перед приготуванням грибів перебрати їх, викинути старі, червиві, сумнівні, ушкоджені гриби;
  • ніколи не вживайте в їжу сирі гриби;
  • збирайте гриби, особливо пластинчасті, обов’язково з ніжками, щоб впевнитись в наявності відмінних ознак отруйних грибів блідої поганки (наявність цибулеподібного потовщення на кінці ніжки та білісуватої «спіднички»);
  • збираючи шампіньйони, особливу увагу зверніть на колір пластинок. У шампіньйонів він від рожево –білого до буро – коричневого, а у блідої поганки – білого кольору;
  • найкращий час для збирання грибів – ранковий. Гриби, що зібрані зранку, краще зберігаються; 
  •  не збирайте гриби біля автомагістралей, сільськогосподарських угіддях, в парках, скверах,  лісових смугах, де, навіть, їстівні гриби можуть вміщати токсичні речовини, якими забруднені грунт, повітря, вода (важкі метали, пестициди, нітрати, хімічні речовини, відходи промислових підприємств, автомобільного транспорту);
  • не купуйте свіжі та консервовані гриби на стихійних ринках;
  • при приготуванні грибів суворо дотримуйтесь технологічних вимог до відварювання, посолу, сушінню та маринуванню. Відварювання дикорослих грибів необхідно проводити двічі по 30 хвилин, кожен раз виливаючи відвар;
  • не вживайте відвар грибів;
  • для запобігання отруєнь дітей, не залишайте їх самих в лісі, парку, сквері, лісосмугах в грибну пору;
  • консервуйте та сушіть кожен вид грибів окремо;
  • ретельно мийте гриби перед консервуванням та посолом, з метою видалення часточок грунту;
  • не давайте страви з вмістом грибів дітям до 3 років, не рекомендується вживання грибів дітям до 7 років, а також особам похилого віку, особам з хронічними захворюваннями шлунково – кишкового тракту.

Крім того, не збирайте гриби на неперевірених на предмет замінування територіях.

При виконанні вищевказаних рекомендацій по попередженню отруєнь грибами, ви отримаєте відпочинок та задоволення від спілкування з грибним світом, а не засмучення у вигляді отруєнь, а найгірше, смертельних випадків.

Завідувачка відділення епіднагляду (спостереження)                                                   

 та профілактики неінфекційних захворювань

КРАМАТОРСЬКОЇ РАЙОННОЇ ФІЛІЇ ДУ

ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»

Надія ЖОЛУДЬ