• Президент України
  • Верховна рада
  • Урядовий портал
  • енергоефективність
  • Донецька ОДА
  • Донецкий областной совет
  • Донецький обласний контактний центр
  • Національної дитячої «гарячої лінії»
  • Асоціація міст України
  • Донецька обласна служба зайнятості
  • Державний реєстр виборців
  • Веб-портал електронних послуг

Оновлено 21.05.2020 13:09

Застереження: знову ботулізм!















    У 2019 році було встановлено погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо ботулізму, спеціалісти Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів взяли участь у розслідуванні 102 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 112 осіб. Найбільше випадків зафіксовано у Запорізькій, Чернігівській, Житомирській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Вінницькій  областях та у м. Київ.


    За аналогічний період 2018 року було розслідувано 78 випадків, під час яких постраждало 89 осіб. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які були пов’язані із вживанням рибної продукції. Так, серед всіх випадків ботулізму, 64 (57%) випадки були пов’язані саме із рибною продукцією. 17 випадків, ймовірно, пов’язані із вживанням риби, придбаної у магазинах та на офіційних ринках, ще 1 випадок - із вживанням м’ясної продукції промислового виробництва (снеки "М’ясні палички Meat Sticks" та паштети в поліетиленовій упаковці). 


    Серед 112 осіб, які захворіли на ботулізм, п’ятеро померло (Запорізька, Чернігівська, Київська, Дніпропетровська області). Захворювання були пов’язані: із вживанням консервованих баклажанів невідомого походження - 1, в’яленою рибою власного виробництва - 3. У 1 випадку фактор не було встановлено.


    Враховуючи різке збільшення випадків захворювання на ботулізм, Краматорське міське управління ГУ ДПСС в Донецькій області нагадує! Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 години після споживання зараженої їжі. Серед них: порушення близького зору, двоїння в очах, сильно виражена сухість у роті, важкість ковтання, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп) та ураження м’язів шиї і кінцівок.


    У питанні профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом - тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.Рибу, перед засолом у домашніх умовах, необхідно звільнити від нутрощів та ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби необхідно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, не рекомендується консервувати їх у герметичних банках в домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.


    Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію, після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від споживання вмісту даної банки!


    Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої/копченої/солоної риби, грибів й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.


    З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

• не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

    • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

    • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

    • сирі і варені продукти обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

    • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.


    У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою лікаря!





Краматорське міське управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Донецькій області





141 перегляд

Print

Пошук на сайтi


Подiї тижня

  • 02.07.2020

    15-00
    Засідання комісії по захисту прав дитини
    служба у справах дітей
    Заступник міського голови Люлька Ю.А

  • 03.07.2020

    10-00
    Засідання комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам
    Порядок денний
    Управління праці та соціального захисту населення
    Начальник управління Гришичева П.В

  • 03.07.2020

    14-00
    Засідання міської комісії по розгляду питань, пов`язаних з наданням житлових субсидій
    Порядок денний
    Управління праці та соціального захисту населення
    Начальник управління Гришичева П.В.

Всі подiї


Календар новин


  • інвест паспорт_eng
  • Контакт центр
  • КРАМАТОРСЬКА МІСЬКА РАДА ОТРИМАЛА ВІД ГО «ІНСТИТУТ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ» ВІДЗНАКУ «РАДА ДРУЖНЯ ДО МЕДІА»
  • СБУ Інформує
  • Петиції
  • Громадський бюджет
  • бджет-візуалізація
  • ОСББ
  • Комунальна медична установа 'Міська лікарня №1'
  • Фондсоц страхування
  • Програм
  • Портал відкритих даних
  • Безоплатна правова допомога
  • Центр допомоги учасникам АТО
  • Пільги учасникам АТО_2
  • Проект підтримки внутрішньо переміщених осіб
  • Реєстрація документів на субсідію
  • Пільги учасникам АТО
  • Інформанція для переселенців
  • Сайт «Teplo.gov.ua»: як отримати субсидію?