• Президент України
  • Верховна рада
  • Урядовий портал
  • Урядова телефонна
  • урядова лінія слух
  • енергоефективність
  • Мінрегіон
  • Донецька ОДА
  • Донецкий областной совет
  • Донецький обласний контактний центр
  • Національної дитячої «гарячої лінії»
  • Асоціація міст України
  • Донецька обласна служба зайнятості
  • Державний реєстр виборців
  • Веб-портал електронних послуг
  • проект ExportUA

Оновлено 10.07.2018 14:02

Ботулізм знову поруч!!!













      Краматорське міське управління Держпродспоживслужби інформує, що в липні поточного року в Донецькій області загострилась ситуація щодо захворювання населення на ботулізм.


      В важкому стані від отруєння ботулотоксином до лікувальних закладів потрапило дві людини, які уживали в їжу непатрану в’ялену рибу.


      Відрізнити уражені ботулізмом продукти від безпечних неможливо, бо продукція не змінюється а не назовні, а на за органолептичними ознаками: тобто запах, смак такої продукції не має ознак мікробіологічного псування. Виняток іноді стосується консервованих продуктів, коли можна візуально визначити здуття кришки.


      Найчастіше Ботулізм виникає при вживанні продуктів домашнього виготовлення: в'яленої та копченої риби, м'ясних і ковбасних виробів, консервів з риби, м’яса, овочів, грибів.


      Ботулізм як правило, починається раптово із симптомами важкого ураження нервової системи: насамперед відзначається розлад зору (двоїння та сітка перед очима, мерехтіння), іноді порушення дихання. При появі таких ознак необхідно відразу звернутися до лікувального закладу за медичною допомогою. Самолікування неприпустимо.


      Ботулізм край небезпечна хвороба. Летальність серед хворих, від порушень життєвоважливих систем організму, становить до 30%.


      Ботулотоксин не руйнується ферментами травного тракту. Кип'ятіння і стерилізація в домашніх умовах не здатні знищити збудника ботулізму. В звичайних умовах зовнішнього середовища ботулотоксин зберігається до 1 року, в консервованих продуктах - роками.


      Мікроб чутливий до кислого середовища, збудник не розмножується в сухих продуктах. Кухонна сіль за концентрації 6-7% гальмує розвиток збудника, а понад 10% - зовсім пригнічує розвиток і токсиноутворення.


      Цукор при концентрації у водній фазі 47-50% також пригнічує життєдіяльність мікробу. В таких продуктах, як джеми, повидло, варення при достатній кількості цукру неможливе утворення токсину, за виключенням цілих консервованих фруктів, в яких кількість цукру може бути недостатньою.


      З метою упередження виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму, необхідно дотримуватися нескладних правил:

1. Не придбати ні за яких умов продукти домашнього виготовлення: консерви, в'ялену та копчену рибу, ковбаси та м’ясопродукти.

2. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

3. Утримуватися від вживання в їжу непатраної в’яленої/копченої риби.

4. Ретельно мити та чистити сировину перед консервуванням.

5. Стерилізувати посуд, спеції та саму продукцію.

6. Додавати під час консервування продукти, що пригнічують життєдіяльність мікробу — оцет, лимонну кислоту, цукор, сіль, в пропорціях відповідно до рецептур.

7. В дорозі і на відпочинку використовувати в їжу продукти, які можна зберігати без холоду.

8. Дотримуватися термінів та умов зберігання продуктів.

9. Зберігати продукти, які швидко псуються, тільки в холодильнику.

10. Ретельно просмажувати або проварювати залишки продуктів на наступний день перед прийомом в їжу.

11. Використовувати різні дошки і кухонні ножі для оброблення сирих продуктів і продуктів, готових до вживання.

12. Захищати харчові продукти від забруднення комахами, сторонніми предметами, пилом.





Краматорське міське управління Держпродспоживслужби



134 перегляди

Print

Пошук на сайтi


Подiї тижня

  • 24.02.2019

    14-00
    Інтелектуальні шахові ігри
    ДЦБ ім. О. Пушкіна
    начальник управління з гуманітарних питань Гореславець А.М.

  • 25.02.2019

    08-00 10-00
    Проведення інструктажів відповідальних чергових управління щодо організації контролю за станом техногенної і природної небезпеки на території міста, забезпечення постійної готовності до оповіщення населення про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій, реагування на звернення громадян та взаємодії з іншими черговими службами
    учбовий клас управління з питань ЦЗ
    начальник управління з питань цивільного захисту Кукочка С.В.

  • 25.02.2019

    10-00 14-00
    Проведення занять з гуманітарної та професійної підготовки зі спеціалістами та працівниками управління
    учбовий клас управління з питань ЦЗ
    начальник управління з питань цивільного захисту Кукочка С.В.

  • 25.02.2019

    10-00 16-00
    Прийом громадян з особистих питань
    відділи та управління міської ради
    керівники структурних підрозділів

  • 25.02.2019

    11-00
    Засідання адміністративної комісії
    зала засідань виконкому,3 поверх
    заступник міського голови Боєвський С.О.

Всі подiї


Календар новин


Підписатися на новини


  • інвест паспорт_ua
  • інвест паспорт_eng
  • Контакт центр
  • КРАМАТОРСЬКА МІСЬКА РАДА ОТРИМАЛА ВІД ГО «ІНСТИТУТ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ» ВІДЗНАКУ «РАДА ДРУЖНЯ ДО МЕДІА»
  • СБУ Інформує
  • Петиції
  • ОСББ
  • бджет-візуалізація
  • Громадський бюджет
  • Комунальна медична установа 'Міська лікарня №1'
  • Фондсоц страхування
  • police
  • Я маю право
  • Програм
  • Портал відкритих даних
  • Центр допомоги учасникам АТО
  • Пільги учасникам АТО_2
  • Проект підтримки внутрішньо переміщених осіб
  • Реєстрація документів на субсідію
  • Розрахунок субсідій
  • Пільги учасникам АТО
  • Інформанція для переселенців
  • Сайт «Teplo.gov.ua»: як отримати субсидію?